Felhívás


A Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven a 2005 – 2006-os esztendőben megrendezi a
VI. Vass Lajos Népzenei Találkozót és Versenyt, a Kárpát-medencében élő valamennyi magyar, s a határon belül élő nemzetiségi dalkörök, zenei csoportok, szóló énekesek, hangszeres szólisták számára, „Hagyományos régiók, régiók hagyománya” címmel.

A verseny célja:

Vass Lajos szellemének adózva - aki a televízió segítségével mgénekeltette a magyar népet -, bizonyíthatjuk, hogy a népzene napjainkban is összetartó érték. Zenei anyanyelvünk lélekben összekapcsol emberi közösségeket határokon innen és túl. Egész népünk gazdagodik, ha ki-ki a saját zenei hagyományát műveli, ápolja mind magasabb és magasabb fokon.

Versenyünk nyitott a nemzeti kisebbségek zenei hagyományaira is.

A verseny a szakemberek (zsűri) véleményezése alapján rajzol ki összefoglaló képet, hogy a hagyományőrzők és -ápolók milyen tudással és lelkesedéssel őrzik zenei hagyományainkat a Kárpát-medencében.

Nevezési kategóriák:


I. Hagyományőrző kategória

Éneklő csoportok

Hagyományőrző népdalkörök, éneklő csoportok
zenei kísérettel, vagy anélkül (3 főtől).
Műsoridö legfeljebb 8 perc, 1 vagy 2 csokor.

Hangszeres csoportok

Hagyományőrző zenekarok,
hangszeres megkötöttség nélkül.
Műsoridő max. 8 perc, 1 vagy 2 csokor.

Szólóének

(Zenei kíséret lehetséges)
Műsoridő max. 5 perc

Hangszerszóló

(Zenei kíséret lehetséges)
Műsoridő max. 5 perc

II. Hagyományápoló kategória

Éneklő csoportok

Hagyományápoló népdalkörök, éneklő csoportok
zenei kísérettel vagy, anélkül (3 főtől).
Műsoridö legfeljebb 8 perc, 1 vagy 2 csokor.

Hangszeres csoportok

Hagyományápoló zenekarok,
hangszeres megkötöttség nélkül.
Műsoridő max. 8 perc, 1 vagy 2 csokor.

Szólóének

(Zenei kíséret lehetséges)
Műsoridő max. 5 perc

Hangszerszóló

(Zenei kíséret lehetséges)
Műsoridő max. 5 perc

A versenyzők lehetőleg saját zenei dialektusukból szabadon választott anyagot mutassanak be. Törekedjenek arra, hogy változatos, értékes összeállítást adjanak elő, kevésbé ismert helyi szöveg és dallamvariánsokat, az alkalomhoz illő öltözékben vagy népviseletben.

A versenyen való részvétel feltétele:

Jelentkezni a mellékelt nevezési lap határidőig történő beküldésével lehet. A versenyen ingyenesen részt vehetnek szövetségünk tagjai az éves tagdíj befizetése ellenében, amely csoportoknak 3.000 Ft, szólistáknak 1.000 Ft, (külön nevezési díj nincs), illetve a nem tagok nevezési díj befizetésével, amely csoportoknak 4.000 Ft, szólistáknak 1.300 Ft. A befizetést a mellékelt csekken, vagy átutalással az alábbi számlaszámra: OTP 11701004-20178983 kérjük. A nevezési lappal együtt küldjék el a csekk, illetve az átutalás másolatát, s jelezzék, ha az összegről számlát kérnek.

Tagjaink sorába mindenkit szeretettel várunk!

Nevezési korhatár: Nincs

A nevezés beérkezésének határideje:

A kiválasztott elődöntő dátuma előtt egy hónappal

A verseny menete, lebonyolítása:

A verseny felmenő rendszerű. A regionális elődöntők: 2005. március 31 – 2005. december 15. között zajlanak. A területi középdöntők: Dunántúl, Alföld, Észak, Budapest, Vajdaság, Kárpátalja, Szlovákia, Szlovénia, Erdély, 2005. szeptember 1. és 2006. szeptember 30. között kerülnek megrendezésre. A Kárpát-medencei döntőre 2006. őszén kerül sor.

Kárpát-medencei döntő:

A kategóriánként legjobb versenyzők Kárpát-medencei döntőn mérik össze tudásukat, ahol a zsűri döntése alapján kerül kiosztásra – kategóriánként – a Vass Lajos nagydíj, s a támogató szervek által felajánlott különdíjak.

Kérünk valamennyi csoportot és szólistát, hogy részvételükkel emeljék a VI. Vass Lajos Népzenei verseny színvonalát! Bemutatóikkal segítsék elő, hogy növekedjen a népdal, népzene iránt elkötelezett emberek száma! A fiatalok bevonásával teremtsék meg a népzenei kultúrák átadásának lehetőségét, kutassák fel az adatközlőket, a népi előadókat!

Minden csoportnak és szólistának jó felkészülést, eredményes bemutatkozást kívánunk!

Kezdőoldal  »  Archívum  »  Felhívás 2005.