A Szlama Band lemezéről


A dabasi Szlama család zenei munkálkodásáról már mindenki hallott, aki csak foglalkozott a népzenével. Az egész família muzsikál. Nem csoda hát, hogy az ifjabb Laci sem esett messze a fájától.
Szlama Band

Zenei csapata 2011-ben alakult, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének hallgatóiból; Dragony Gábor, Szlama László, Mihó Attila, Korda Ágnes (ének), Pandák Viktor.

Érdekes, különleges hangzást biztosít a hegedű mellett, - dallamjátszó funkcióban is - a koboz, kísérő instrumentumként a harmonika, a bőgő, de hallhatunk citerát, kavalt, tamburát és klarinétot is, bizonyítva a zenészek sokoldalú felkészültségét.

Céljuk az volt, hogy a Romániában élő soknemzetiségű területet, Moldvát mutassák be. Legfontosabbnak tartották az ott élő magyarok archaikus dallamainak megismertetését.

Az ifjú zenészek megmutatják a lemezen, hogy a hagyományos móddal, és a feldolgozás munkálataival is tisztában vannak, némi humort is közreadva a hallgatónak. Így érdekes és megható, ahogy az öt fiatal lelkén át szólalnak meg ősi értékeink, amelyben helyet kapnak a „szomszédok” kölcsönhatásai, dalai is. És ez így van jól!

Ebből a nagy közös életünkből nem lehet kizárni és nem is kell, az egymásra gyakorolt hatásokat. Önmagamat plagizálva (20 éve készült filmem alapján), azt a címet is adhatnám írásomnak, hogy „Együtt élünk”, hát, becsüljük meg egyedi vagy közös értékeinket.

A fiatalok munkáját féltő szeretettel segítette Balogh Sándor, az egyetem tanára, valamint Bolya Mátyás, Krenner Szilvia és Dabas Város Önkormányzata.

A megjelenést a Dialekton Népzenei Kiadó biztosította. A felvételt Brezovics Gábor készítette, a L.V. Hang Studio-ban, Budapesten, 2014-ben. Utómunka Brezovics Gábor és Bolya Mátyás feladata volt.
Borítóterv Krenner Szilvia és Kovács Orsolya, fotó Brückner Anikó. Az angol fordítást készítette Németh G. István.

Dr. Gerzanics Magdolna
www.gerzanics.hu

Kezdőoldal  »  A Szlama Band lemezéről